In calm waters

Little Grebe | Dodaars
Little Grebe | Dodaars

While most birders were visiting the several vagrants that are in The Netherlands at this moment, I stayed closer to home and tried to improve on my Little Grebe shots. It’s the smallest grebe we have around here, and in my experience rather shy. There are always some of them in the lake close to my home, however they are usually hiding themselves under the overgrowth. Only time they are ‘doable’ is when part of the lake is frozen and their playground is limited. After I had been lying still in the mud for a while, they finally came closer. Challenge of course was to have one isolated from the other ducks and waterfowl that were occupying the same patch of open water. “Stay patient and the moment will come” is said to be the motto, and by exception in this case the motto came true – giving me the opportunity to make the shots I had in mind. Although not a spectacular species, I was happy with the result 😉

Terwijl de meeste vogelaars op bezoek gingen bij de verschillende dwaalgasten die zich momenteel in Nederland ophouden, bleef ik dichter bij huis om te proberen mijn Dodaarsfoto’s te verbeteren. Het is de kleinste futensoort die we hier hebben, en ze zijn meestal nogal schuw. Ze zitten altijd wel in vijver hier vlakbij, maar verstoppen zich meestal onder de overhangende begroeiing. De enige momenten dat ze goed te doen zijn, is als de vijver grotendeels bevroren is en hun actieradius beperkt. Nadat ik een tijdje stil in de modder had gelegen, kwamen ze dichterbij. De uitdaging was om er eentje geïsoleerd te krijgen van de andere watervogels, die op hetzelfde stuk met open water zijn aangewezen. “Wees geduldig en het moment zal zich aandienen” is het motto zegt men, en bij wijze van uitzondering klopte dat deze keer – het gaf de mogelijkheid de foto’s te maken die ik in gedachten had. Hoewel misschien geen spectaculaire soort, was ik toch blij met het resultaat 😉

This Post Has 3 Comments

 1. Prachtige plaat van de dodaars. Fijne afgestemde kleuren van vogel en omgeving. Zeer verzorgde foto’s en site trouwens met interessante blog die ik regelmatig lees. Complimenten!
  Groet, Sjors

 2. Hoi Hans
  Ik had het niet anders van je verwacht , mooi laagstand en rustig water en Dodaar scherp erop , mooier kan je het niet krijgen .
  Groetjes Loes

 3. Jaaaa…zo had ik de Kuifduiker ook wel gewild!!!! Zelfs zo’n schattig klein Dodaarsje krijg je toch maar wéér mooi op de foto. Natuurlijk waren de omstandigheden wel optimaal om deze plaat te maken, maar je moet inderdaad wel het nodige geduld hebben om de Dodaars zo rustig en vredig in beeld te krijgen…..zonder dat er wéér eens zo’n @#&$#%$!@#%& Meerkoet bv. voor,achter,rechts of links opstaat!

  Prachitg beeld!!

  Gr,
  Remco

Leave a Reply

Close Menu