Little & Loud

Red-breasted Flycatcher | Kleine Vliegenvanger

This week I have visited the island of Helgoland for some days (more on that later). In order to break down the long drive, I decided to make some stops on the way. So, I ended up at a location in Nationaal Park De Hoge Veluwe where a Red-Breasted Flycatcher had been seen. Not a ‘new species’ for me (it’s a rare visitor to The Netherlands, coming from the North-East), but one I never had been able to frame properly. When I arrived at the spot, I could hear the bird singing already while still in my car. Amazing how much volume such a little bird can produce! Skies where overcast, which made for some shutter speed and ISO challenges, but direct sunlight in the forest would probably have been worse. After spending some time with this little guy, I had to continue my journey. In a good mood, thanks to the flycatcher 🙂 . My next stop was a the visitors center of Nationaal Park Dwingelderveld, where a huge photo of mine (Black-necked Grebes) is used as a decoration piece for two years now. Great to see it in real 😉 .

Deze week heb ik het eiland Helgoland maar weer eens bezocht (daarover later meer). Om de lange reis een beetje in stukken te hakken, besloot ik onderweg wat stops te maken. Zo kwam ik terecht op een plek op De Hoge Veluwe, waar een Kleine Vliegenvanger was gezien. Geen ‘nieuwe soort’ voor mij (het is een zeldzame gast voor Nederland vanuit het Noordoosten), maar ik had er nog nooit een fatsoenlijke foto van kunnen maken. Toen ik op de bewuste plek aankwam, hoorde ik de vogel al zingen terwijl ik nog in de auto zat. Ongelooflijk hoeveel geluid zo’n kleine vogeltje kan produceren. De hemel was bewolkt, wat nog wel voor de nodige uitdaging qua sluitertijd en ISO-waarde zorgde. Maar direct zonlicht was waarschijnlijk nog lastiger geweest. Na wat tijd met dit kleine mannetje te hebben doorgebracht, moest ik mijn reis weer vervolgen. In een opperbeste stemming, dankzij dit vliegenvangertje 🙂 . Mijn volgende stop bracht me naar het bezoekerscentrum van Nationaal Park Dwingelderveld, waar een foto van mij (Geoorde Futen) al twee jaar als wanddecoratie dient. Gaaf om eindelijk eens in het echt te zien 😉 .

Red-breasted Flycatcher | Kleine Vliegenvanger
Red-breasted Flycatcher | Kleine Vliegenvanger
Red-breasted Flycatcher | Kleine Vliegenvanger
My Photo and Me 😉

Leave a Reply

Close Menu