YCNH #1,2 and 3

Yellow-crowned Night-heron | Geelkruinkwak

For some unclear reason I had never seen a Yellow-crowned Night-heron. This year however, I found three, at different locations. The first was a young bird, that I noticed due to some road construction, which forced me to slow down. After an illegal U-turn I could see and frame it, even though the light was still a bit two harsh. Number two I saw from the corner of my eye when shooting Roseate Spoonbills. As it seemed immobile I decided to leave it until I had ‘finished’ the Spoonbills. That strategy seemed to work, but just when I had positioned myself close to the heron, two fellow-photographers positioned themselves next to me. But erect, and with quite some movements.. Well, they gave me some flight shots 😉 .. Bird #3 I found when stopping at on a bridge crossing a mangrove in search of a Kingfisher. No Kingfisher, alas, but again a Yellow-crowned Night-heron. Happy!

Om onduidelijke redenen was ik nog nooit een Geelkruinkwak tegengekomen. Dit jaar vond er echter drie, op verschillende locaties. De eerste was een jonge vogel, die ik zag doordat ik langzamer moest rijden vanwege wegwerkzaamheden. Na een illegale u-bocht kon ik hem bekijken en fotograferen, hoewel het licht eigenlijk nog wel iets te hard was. Nummer twee zag ik vanuit mijn ooghoeken toen ik bezig was Rode Lepelaars te fotograferen. Hij leek doodstil te zitten en ik besloot het maar even te laten voor wat het was tot ik ‘klaar was’ met de Lepelaars. Die strategie leek te werken, maar toen ik net bij de reiger was gaan zitten, kwamen er twee andere fotografen naast me staan. Rechtop en met nogal lompe bewegingen.. Nou ja, ze zorgden voor wat vliegbeelden zullen we maar zeggen 😉 .. Vogel #3 vond ik toen ik op een brug bij een mangrove stopte om te zien of er misschien een IJsvogel zat. Die zat er helaas niet, maar wel wederom een Geelkruinkwak. Blij!

Yellow-crowned Night-heron | Geelkruinkwak
Yellow-crowned Night-heron | Geelkruinkwak
Yellow-crowned Night-heron | Geelkruinkwak
Yellow-crowned Night-heron | Geelkruinkwak
Yellow-crowned Night-heron | Geelkruinkwak (juvenile)

Leave a Reply

Close Menu